Tigran Honents Kiliswesi Yıldız Pozlama


159,90 TL


  • 35 X 50 CM
  • 40 X 60 CM
  • 50 X 70 CM
  • 60 X 90 CM


Siparişiniz 10 İş Günü İçerisinde Kargoya Verilir. ***
Tüm Türkiye' ye Yurtiçi Kargo ile ücretsiz gönderim yapılmaktadır. ***
ÜCRETSİZ KARGO MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ BİR DEĞERLENDİRME YAZIN

Tigran Honents Kiliswesi Yıldız Pozlama

Yıldız Pozlama / Nasıl Yıldız Pozlama Yapılır.

Fotoğrafta normalde göremediğimiz şeyleri görmek, doğal olayları yavaşlatılmış halde görmek ve uzun pozlama yapmak her zaman ilgi çekici olmuştur. Bu farklı fotoğraf türlerinden bir tanesi de yıldız pozlama. . Yıldız pozlamak, ileri çekim teknikleri arasında fotoğrafa yeni başlayanların en çok ilgisini çeken fotoğraf tekniklerinden biri  olarak yerini alır. Aslında yıldız izlerini pozlamak düşünüldüğü kadar zor değildir.

 

Gelin yıldız pozlamaya çıkmadan önce, elimizde bulunması gereken ekipmanlara ve çevresel koşulların etkisine bakalım.
İlk olarak rüzgarda titremeyecek 
sağlam bir tripod edinmemiz şartı ile başlayalım. Çünkü makinamızın en ufak bir hareketi, fotoğrafımızda netliğin kaybolmasına, flu fotoğraf elde etmemize sebep olur. Bu yüzden sağlam bir tripod, ihtiyaçlarımızın en başında geliyor. Lensimizin ise, geniş açı bir lens (14-24 mm ya da 10-15 mm gibi) olması işimizi daha da kolaylaştıracaktır. Yine çekim esnasında makinamıza uyumlu bir kumanda da ihtiyaçlarımız olan ekipmanlar arasında yerini kuvvetlice alıyor. Ufak bir ayrıntı vericek olursak, kutup yıldızının yönünü bulabilmek için bir de pusulaya ihtiyacımız.olabilir.
Çekim yapılacak bölgeyi ele alırsak,öncelikle ışık kirliliği olmamalıdır. Dolayısıyla yerleşim yerlerinden uzak bir mekan seçilmeli ve burası çekimden önce gün ışığında gidilip kontrol edilmelidir. Yakınlarda bulunan bir sokak lambası bile yada herhangi bir ışık kaynağı fotoğrafımızın bozulmasına neden olur. Gökyüzünün de açık, bulutsuz olmasına dikkat etmeliyiz. Havanın biraz bulutlu olması bile, oluşacak dairesel yıldız izlerinin kesik kesik oluşmasına işarettir. Ama time lapse yaparsak bulutların olması çok daha iyi olur.

 

Çekim Ayarlarımız Nasıl Olmalı?

 

Tripodumuzu ve makinamızı daha önceden belirlediğimiz alana yerleştiriyoruz. İşe makinamızın kadranından çekim modumuzu “manuel” e getirerek başlıyoruz. Daha sonra “ISO” ayarını en düşük değere ( örneğin 100iso ) ayarlayarak devam ediyoruz. Çünkü uzun pozlama yapmamızdan ötürü, hem yüksek iso değerlerine gerek duymuyor, hem de bir hayli grenli fotoğraf elde edeceğimiz için bu greni daha fazla arttırmak istemiyoruz.

Enstantane ayarımızı ise “bulb” değerine getiriyoruz ve makinamızın kumanda ile kontrol modunu da unutmadan açıyoruz. Burada denklanşöre basmak yerine kumanda ile çekim yapmamız bize, makinamızın deklanşörüne basma esnasındaki titreme ve kadrajın bozulması risklerini ortadan kaldırıyor.  Ayrıca enstantane değeri bulb modundayken, kumandamız yok ise, istediğimiz süre değeri kadar elimizin denklanşörde kalması demektir. Enstantanemiz bulb modunda süresi tercihimize bağlı olarak 45 dakika, 1 saat pozlama yapabiliriz. Genelde tam kare sensöre sahip makinalar haricinde 45 dakika,sensörün ısınması için epeyce yeterli bir süredir. ve herşeyi doğru yapmamız sayesinde istediğimiz kareyi elde etmemizi sağlayacaktır.

 

İkinci bir seçenek, Çekim değerlerini dolunayın olduğu bir havada 4 diyafram 400 ıso 30 sn  en az 100 kare çekerek birleştirilmesidir. Bunun için ayrıca timer kumanda gerekmektedir. Bu benim kullandığım bir tekniktir ve çok başarılıdır.Fotoğrafı tek kare kullandığımız gibi time lapse yapma şansımızda doğuyor. .45 dakikalık tek çekimlerde bunu yapmak mümkün değildir.

 

 Uzun pozlama gren giderme” ayarını da kapalı konuma getirmemiz fotoğrafımızın kayıt süresinin uzamaması açısından yararlı olacak.

Çekim ayarlarındaki en önemli kısımlardan bir diğeri ise, netlemeyi yapabilmemiz. Lensinizin üzerinde netleme halkasında sonsuzluk işareti bulunuyorsa işiniz kolay, fakat 18 -55 gibi bir kit lensiniz var ise bunun için yapmanız gereken, kendinizden birkaç metre ötedeki ışığa (el feneri olabilir) zoom in yaparak manuel bir şekilde netlemeyi yapmak.

 

Artık herşey tamam, geriye kalan kadrajımızı belirlemek ve kumandamızın tuşuna basmak. İster dünyamızın tavanında bulunan kutup yıldızını tam karşımıza alarak net ve kesin dairesel yıldız izlerine,ister kadrajımıza bir cisim (ev, ağaç, araba, kulübe vs. ) alarak farklı bir fotoğraf, istersek kadrajımızda kutup yıldızına yer vermeden dairesel olmayan yıldız izlerine yer verebiliriz.  

 Unutmadan mutlaka ama mutlaka “RAW” formatta çekim yapmalısınız.

Işığınız Bol Olsun İyi Çekimler.

Özgen BEŞLİ



Tablolarımız Fotoblok üzerine yüksek kalite fotoğraf kağıdına basılmıştır.
Tablolarımız ile yaşam alanlarınızı renklendirebilirsiniz. 

Tablo özellikleri:

Çerçeve kalınlığı: 20mm X 29mm
Çerçeve türü: Lamine profil
Renk: Siyah (Tek renk)

Özel çerçevesi tablolara derinlik katıyor...

Tüm Türkiye' ye Yurtiçi Kargo ile ücretsiz gönderim yapılmaktadır.

Bir değerlendirme yazın

Tigran Honents Kiliswesi Yıldız Pozlama

Tigran Honents Kiliswesi Yıldız Pozlama